© 2018 by Sian Smith. Created with Wix.com

Private Clients and Institutions

Private House, Hampshire

A uniquely designed residential dwelling set within the grounds of a private estate, adjacent to the River Arle.

 

The works included the construction of a basement and swimming pool, the installation of mechanical and electrical services, and drainage installations. The latest technologies have been utilised within the mechanical and electrical packages.

 

The outer envelope, consists of thin framed glazing creating an open, light environment with unrestricted views, and is clad with natural stone and flint. 

 

A range of high quality external and internal joinery was included within the contract.

Hard and soft landscaping to provide relaxing formal and informal gardens completed this high quality project.

Private House, Northamptonshire

This domestic dwelling for a private client in Northamptonshire comprises of a new farm house, farm managers accommodation and stable block.

The main farm house is a three storey building comprising five en-suite bedrooms, family/dining rooms, kitchen, games room and swimming pool.

The structure incorporates cross laminated timber [CLT] technology and exposed glulam beams. External cladding includes Cotswold stone and oak timber boarding inset with large areas of minimal glazed section windows with a Cotswold tiled roof.

 

The interior finishes utilise stone and timber flooring which are complemented by the high quality oak joinery.

Archive Centre, Waddesdon

The new 15,000 sq ft Archive Centre is located on a rural site within the grounds of the National Trust’s Waddesdon Estate in Buckinghamshire.

The scheme provides passively controlled archive storage facilities, archivist accommodation and a uniquely designed reading room, along with offices and extensive external remodeling and landscaping.

 

The reading room design includes an Oak Grid Shell structure and significant areas of full height structural glazing, providing a dramatic view over the Chiltern Hills.

Fairfield Residential Home, Oxford

This new residential home was procured under a two stage design and build contract for Fairfield Residential Home.

The design was developed to provide the client with a 38 bed residential home with better than minimum standard space allowances for the residents, common areas and ‘back of house’ facilities over 3 floors and to provide flexibility for future expansion. A ‘manager's house’ was constructed using part refurbishment of an existing coach house and part new build extension clad in brick to match the existing.

The layouts and elevations have been developed to suit the client’s budget, whilst minimising overlooking of the established residences around the site but maximising the view for residents.

The majority of the building is of flat slab concrete frame construction, to minimise overall building height, provide future flexibility and robust fire and acoustic separation between floors whilst the single storey kitchen and common area blocks are be of load bearing SFS construction to minimise foundation requirements and facilitate quick construction.

External finishes are predominantly through-coloured insulated render, with brickwork plinths and timber cladding features to express vertical lines in the building. Several common areas having curtain walling to provide clear views out and to maximise natural lighting.

Private Leisure Facility, Bedfordshire

A multi-million pound scheme to construct a leisure facility on a private estate in Bedfordshire.

 

The project incorporates a large spanning high quality concrete frame, external cladding in “burnt” timber and large expanses of glazed facade.

The internal palette includes polished plasters and polished concrete floors to compliment the detailing in the superstructure.

 

Internal spaces include a swimming pool, treatment rooms, tennis court, car workshop, exhibition space and helicopter hangar.

 

Sustainable design incorporates a green roof, re-use of a considerable volume of excavated material and ground source heat recovery system.

The leisure building is inserted into the ground and is sympathetically landscaped to accommodate a ramped car entrance and helicopter landing pad.

The Flint House, Waddesdon

Winner of the 2015 RIBA House of the Year on Grand Designs. 

The Flint House on the Common Leys area of The Waddesdon Estate represents a uniquely designed two-storey dwelling in the shape of a wedge. This project was the second negotiated scheme for The Waddesdon Estate in recent years following The Archive Centre.

Whilst the basic structure of the house is a piled, reinforced concrete frame, it is clad with natural flint materials in different bands or horizons with a progressive material lightening upwards from dark to chalk white. 

This is also reflected in the roof which is formed by a stepped terrazzo tile cladding, that also progressively lighten upwards. Thin framed windows and doors complete the external visage. Internally the use of natural stone in the form of onyx, serpentine, marble and timber flooring continues the theme with natural concrete, coloured in places where it is exposed under balconies, and purpose made oak joinery units completing the effect. 

The scheme incorporates a water feature that winds its way through the house, appearing as a natural extension to an existing adjacent pond. 

Externally the grounds of the house are landscaped and planted featuring diminishing slate cobble pathways.