© 2018 by Sian Smith. Created with Wix.com

Schools & Further Education

D'Overbroecks Sixth Form Centre, Oxford

Procured under a two-stage design and build contract for d’Overbroecks College, Oxford, the project comprised of the refurbishment of an existing Edwardian Villa building and demolition of 20th century extensions previously used as a Masonic Lodge.

 

The new build elements include three-storey sixth form and two-storey hall buildings constructed using a CFA piled foundation and structural steel/ concrete composite frame to accommodate the ‘fast track’ programme.

 

The sixth form accommodation includes a common room with catering kitchen, a drama studio, science laboratories and teaching spaces with a feature helical in-situ concrete circulation staircase. The Hall building incorporates a commercial quality catering kitchen and dining facility and also music practice rooms. Retractable raked seating allows flexibility for the main hall space to be utilised as an auditorium for assembly, and also for concerts with specialist acoustic treatments to internal finishes.

The fenestration comprises aluminium curtain walling, pre-cast concrete window surrounds, sills and columns also high quality facing brickwork with zinc standing seam roof which provides a modern and refreshing image for the new college campus.

 

The project was funded by Carnegie Capital Estates Limited and was completed within budget and to programme.

Abingdon School Science Centre

Kingerlee was awarded an £8.6M scheme to construct a new science building for Abingdon School. The new building accommodates twenty one laboratories with associated preparation rooms, project rooms and staff offices.

 

The structure comprises of a reinforced concrete frame with a portal steel roof construction. The two-storey building has a duo-pitched roof space staggered at the ridge to accommodate high level clerestory glazing, with an external envelope of brickwork and standing seam roof finish.

Winchester College

The New Hall building stands within the Winchester Warden’s Garden, adjacent to the original 14th Century College buildings and the water meadows. The scheme included the refurbishment of the existing Grade II listed building and construction of a three and a one-storey extensions. A new Biomass Boiler with district heating main to school buildings provides the heating.

Due to the high water table in the area, innovative construction techniques, such as Comdeck piled raft foundations and Permavoid Attenuation Tank, were implemented.

 

The external envelope is mainly red/brown brick with prominent stone quoins and window surrounds under a zinc roof. The Foyer Elevation is dominated by a full height glass curtain walling and acoustic ‘flutterfree’ timber soffit.

 

The main focus of the project was on the repair and preservation of the 17th Century panelling that once lined the nearby 14th century Chapel. The new auditorium seating and perforated acoustic ceiling sails were designed with minimalistic lines and colours to enhance this impressive feature.

Stowe School

Stowe School was originally the country seat of the Dukes of Buckingham and Chandos and was transformed to become a school by J.F.Roxburgh in 1923. Amateur architect, Clough Williams-Ellis was instrumental in turning an empty 18th Century palace into a boarding school and many well-known and rising architects have added their mark.

 

The latest stage of its development was the refurbishment of the Art School to provide modern, light teaching spaces for varying art themes.

Whilst the existing listed structure was retained, additional floor areas have been formed at second floor level to the east and west wings, and the two storey gallery has been reformed to form a large naturally lit activity area.

 

Rooms have been reconfigured and new finishes, heating, lighting, fixtures and fittings provided. A particular feature of the development is the staircase which is enclosed timber from ground to first floors and open curved steel up to the second floor.

Oxford High School

The project consists of demolition, re-modeling, refurbishment and new build construction works. The demanding site location and need for multiple phased handovers required close and thorough management and co-ordination to execute the works. The occupied areas of the private girl’s school remained fully operational throughout the development programme.

 

Construction methods included piled foundations, structural steel frame and external envelope materials from a wide range of products including, stone, facing brickwork, timber cladding, through-colour insulated render and glazed curtain walling.

This BREEAM ‘Very Good’ rated building incorporated sustainable design philosophy such as photovoltaic panels, a sedum roof and rain water harvesting.